Zadnji ponedeljek v avgustu je letos že desetič rezerviran za največji vinarsko-poslovno-družabni dogodek v regiji. 10. Salon Traminec, ki neguje vinsko tradicijo in kulturo pitja vina, bo potekal 26. avgusta 2019, v hladu Zdraviliškega parka Radenci, od 17. do 23. ure. Nanj so vabljeni vsi vinarji, vinogradniki, vinske kraljice, vinoljubci in podporniki, ki bodo lahko ponovno uživali v pokušnji izbranih vrst slovenski in mednarodnih tramincev. Dogodek bo pospremila tudi izbrana kulinarika, že tradicionalno pa bodo noč popestrila številna presenečenja, vinski vitez in sommelier Danilo Steyer pa bo z gosti izvajal Malo šolo vinskih okusov. Manjkala ne bo niti dobra glasba, Salon Traminec bo vibriral ob zvokih skupine Pliš, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili tudi Jernjeu Dirnbeku – Dimeku in Davoru Klariću, ki bosta predstavila projekt Z muziko o vinu in ljubezni. 
Zadnji avgustovski ponedeljek bo tudi letos, že desetič po vrsti, posvečen Salonu Traminec. Poslovno-družabni dogodek, kjer se pomešajo aroma odličnega vina, vonj po vrhunski hrani, dobra glasba in neverjetno vzdušje že od leta 2010 orje ledino vinskih festivalskih dogodkov v Sloveniji. Letos bodo obiskovalci lahko okušali več kot 100 vrst različnih tramincev iz Slovenije, Nemčije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Francije, Izraela in od drugod. Ponovno pa jih bodo spremljale kulinarične specialitete različnih kuharjev iz najboljših gostiln, restavracij in hotelov. 

 
Traminec domuje v Radgonsko-Kapelskih goricah in njegova pridelava pomeni prestiž tako za velike kot za majhne vinogradnike in kletarje. Čast tej žlahtni vinski sorti, ki jo zaznamujeta bogata aroma in cvetica, že 10 let pa uspešno ruši predsodke, da je to vino, ki ga uživamo bodisi zgolj ob sladicah, bodisi so njegove častilke predvsem ženske, izkazuje tudi Salon Traminec. Poslanstvo dogodka je hkrati tudi predstavitev in promocija pomurske in podravske regije. Obe se ponašata z odličnimi vini ter vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači kot tuji gostje.
 
Uporabnik danes želi o vinu vedeti vse; kje, kdaj in kako je bilo vino narejeno in kakšno zgodbo nosi. Želi doživetje avtentičnosti prostora in časa njegovega nastanka. Vinskega turista pa ne zanimajo samo vina kot končni produkt vinogradništva in vinarstva, temveč vinska dediščina kot celota. Leta 1959 je bila na Kapeli zgrajena prva okrogla klet v Sloveniji, v Radencih pa se pričenja in končuje tudi dobrih 23 kilometrov dolga Pot traminca, ki je namenjena predvsem kolesarjem. Ker pa vodi mimo vinotočev in vinogradniških kmetij, jo je vsaj del priporočljivo opraviti peš. Akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je nekoč duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode in z napolnitvijo prvih 37.000 steklenic, leta 1869. S postavitvijo nastanitvenih objektov leta 1882, ko je v njih prenočilo prvih štirinajst turistov, pa se začenja štetje časa ne samo za radenski, ampak pomurski turizem, kajti Radenci upravičeno veljajo za njegovo zibelko.

Salon Traminec je svoja vrata prvič odprl 23. avgusta 2010 na gradu Negova. Prvih 500 obiskovalcev je uživalo v predstavitvi 60 različnih vrst tramincev iz različnih vinorodnih okolišev. V naslednjih letih so številke vztrajno raste in na Salonu je bilo vsako leto predstavljenih več kot sto različnih tramincev, ki jih je okušalo več kot tisoč obiskovalcev. Sčasoma je zaradi udeležbe tramincev in gostov iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Francije, Nemčije in Češke, Salon Traminec postal dogodek, ki ima veljavo tudi v mednarodnem prostoru.

 
Razsežnost dogodka napovedujejo tudi številne znane osebnosti, ki se ga udeležijo. Salona se udeležijo številni priznani vinarji, obrazi iz sveta gospodarstva in politike. Pestrega dogodka vsako leto ne zamudijo niti vinske kraljice, vsakič pa je poskrbljeno tudi za odlično glasbo. Na odru Salona so v desetih letih zapeli Peter Grašo, Andrej Šifrer, Severa in Gal Gjurin, Vlado Kreslin, skupina Mi2. Obiskovalce je zabavala Neisha, z Jernejem Dirnberkom, iz skupine Mi2. Letos bo razpoloženje obiskovalcev dvigovala skupina Pliš ter Jernej Dirnberk s svojo Muziko o vinu in ljubezni.
 
Vstopnice so naprodaj v predprodaji, na vseh prodajnih mestih Eventim (v predprodaji po ceni 20 evrov, od 15. avgusta pa po ceni 25 evrov) ter na samem dogodku od 16.30 dalje.
 
Organizatorji Salona Traminec so tudi letos Klub Dišeči traminec, agencija Mediaspeed, zavod Vinomania in Vina Steyer.
 
Dragi ljubitelji dobrega, srčno vabljeni v dobro družbo in prelepo okolje, na jubilejni 10. Salon Traminec,

v ponedeljek, 26. avgusta 2019, od 17. ure naprej!